Blog

Imunita a já

První verzi tohoto článku jsem pro vás psala v únoru 2016. Už tehdy jsme si doma pravidelně dopřávali přírodní šťávy, jedli kysané zelí ve velkém a na louce trhali do zásoby arónii. Za těch 5 let se toho zase tolik nezměnilo, i když…

Přišel covid. A s ním i větší snaha hýčkat si svoji imunitu. Covid ale rozhodně není jediným strašákem, což vidíme aktuálně teď s rozjezdem všemožných virózek. I proto jsem se rozhodla, že vám přidám další naše tipy. Nejsem lékař. Nedělám ani v lékárně. Ale jsem máma tří dětí, která chce, aby byly zdravé a stejně tak my rodiče tady mohli být pro ně.

Info k orientaci v článku

Protože se článek postupně rozrůstá, hodí se vědět pár věcí. Přečtete si o spoustě možností, jak nakopnout svoji imunitu. Neznamená to ale, že musíte hned jít a nakoupit všechno, o čem tady píšu. Ani my nejíme/nepijeme vše zaráz! Aktuálně u nás funguje tato kombinace:

  1. My s Petrem jedeme už třetím rokem v kimchi. Připravujeme si ho doma a jíme ho pravidelně celý rok.
  2. Celá rodina užíváme déčko. Ano, v omezené míře i přes léto.
  3. Violi a Jirka berou speciální vitamíny určené pro děti.
  4. My s Petrem zase vitamíny pro dospělé.
  5. Máme nasušenou zásobu bylinek a pijeme čaje od SONNENTORU – např. šípek nám dodá spoustu céčka. V pitném režimu by měla převažovat čistá voda.
  6. Snažím se, abychom jedli pestře. Dávno jsme omezili sladké jogurty, sladké dětem radši upeču a hotové polotovary do kuchyně nesmí.
  7. Cibule a česnek – dávám všude, kam jde. Hlavně tedy syrové.
  8. Jsme hodně venku. Někteří (Jirka) dokonce víc, než bych si někdy přála. 🙂
  9. Violi a Jirka (téměř 11 a 9 let) chodí přes týden v 8 do postele, aby okolo půl 9 už spali. O víkendu se večerka trochu posunuje, ale když mají například náročný víkend (závody), tak chodí spát dřív. Spánek a odpočinek se nesmí vynechávat!
  10. Jakmile nás něco začne trápit (nachlazení, únava atd.), tak se to snažím rychle řešit. Klidem, dostatkem tekutin, echinaceou na nachlazení, zvýšenou dávkou céčka, hylacem při průjmech atd.

Je toho hodně, uznávám. Když nad tím přemýšlím, tak to zní celkem jako alchymie, ale u nás už je vše součástí denního rituálu a ani mi nepřijde, že děláme něco navíc. A teď už se můžete pustit do povídání o všech těch pomocnících.

imunita u dětí

Kimchi

My doma jsme kimchižrouti. A to fakt ve velkém! Já osobně jsem se ho nevzdala v méně pikantní variantě ani během těhotenství a kojení. Jíme ho pravidelně několikrát týdně ať už jako přílohu k obědu nebo večeři.

Tato fermentovaná zelenina je hotový zázrak, který vymysleli Korejci. U nás se o něm moc neví a má to podobně jako sushi. Buď ho lidi milují, nebo nenávidí. Pro kimchi hraje jeho zdravotní přínos a v našem případě i chuť. Proti je jeho silná “vůně”. Dost lidem prostě smrdí a nedokáží se přes to přenést.

Kimchi má nízký obsah kalorií a naopak překypuje prospěšnými živinami. Vitaminy A, B1, B2 a C, dále železo, vápník, selen, esenciální aminokyseliny, spoustu vlákniny a množství silných antioxidantů, díky čemuž prokazatelně podporuje zdraví a bojuje proti civilizačním chorobám.

Na mém instagramu najdete náš postup přípravy. Není to nic složitého a vyjde vás to podstatně levněji, než když si budete kimchi kupovat. Takže jestli vás kimchi zaujalo, určitě to vyzkoušejte.

kimchi

recenze

sila-prirodni-fermetace

Vitaminové doplňky pro děti

Céčko, déčko a zinek. Taková svatá trojice pro imunitu nejen u dětí.

  • Céčko zrychluje reakci imunitního systému.
  • Déčko zajistí, aby odpověď organismu nebyla přehnaná a neobrátila se proti nám.
  • Zinek chrání buňky před napadením a podporuje růst, množení a tvorbu imunitních buněk.

Tady tu kombinaci vitaminů pro děti užíváme dlouhodobě a konkrétně od Biominu. Biomin je značka čistě přírodních doplňků stravy s garantovaným obsahem účinných látek nejvyšší kvality. Zdrojem vápníku jsou české vaječné skořápky. Všechny jejich vitaminové a minerální doplňky stravy vyrábí z čistě přírodních zdrojů bez obsahu barviv a konzervačních látek.

V balení je 60 tobolek a děti jí jednu denně. Cenově vychází cca na 300 Kč, což je na 2 měsíce užívání krásná cena!

vitaminy pro děti vitaminy-deti

Vitaminové doplňky pro dospělé

Stejně jako děti máme doma i Imuno Protect pro dospělé. Také osahují vitamin C, D3 a Zinek, ale v jiném množství. Co ovšem zůstává, tak je počet tablet, užívání jedné denně (já osobně ji beru ráno po snídani) a také cena.

vitaminy pro dospělé

Možná si řeknete, že v jiných multidoplňcích je toho podstatně víc. Ano, ale pokud máte vyváženou stravu a aktuálně vás netrápí nedostatek nějakého vitamínu případně nemoc, tak za mě osobně není potřeba to dohánět drahou srandou v tobolkách.

V případě, že vás ale trápí nějaká nemoc, případně jako dost lidí v mém okolí postcovidový syndrom, můžete mrknout na tento restart covital. Jedná se vitaminový a minerální doplněk stravy s obsahem baikalinu, aescinu, vitaminů C, B6, B12, D3, zinku a hořčíku, které přispívají ke zlepšení širokého spektra symptomů vyskytujících se po překonání virových infekcí a jsou často spojené s poškozením cév a chronickou únavou. Také při nadměrné fyzické a psychické zátěži.

vitaminy restart covitalvitamíny po nemoci vitaminy-po-nemocivitamíny po covidu

Vitamin D

Ohledně vitaminu D jsem připravovala v létě sérii stories na Instagramu, ve kterých jsem zmínila vše podstatné, co potřebujete vědět. Získalo si to pozitivní ohlas, tak vám to tu nasdílím touto formou.

vitamin d 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Ještě menší doplnění k vitamínu dé. Aby mohlo D3 a K2 plně fungovat, potřebují jeden druhého. I proto najdete u spousty doplňků tuto dvojici pohromadě. U Biominu se mi každopádně ale líbí, že pokud zjistíte, že potřebujete vyšší dávku déčka, než je 1000 I.U. u jejich kombinace s káčkem, tak si můžete vybrat silnější déčko solo a doplnit ho o solo vitamin K2. Tato varianta najde uplatnění podle mého hlavně přes zimu.

vitamíny k2 d3 vitamin-d-k

Echinacea – pořádná síla během nachlazení

Jakmile cítím(e) že na mě něco leze, automaticky otevírám echinaceu. Stejně jako u ostatních léčiv a doplňků stravy najdete hned několik variant. Za sebe jednoznačně pro dospělé doporučuji echinaceu z kořene od Imunitu. Kapky mají fakt sílu a hlavně efekt! Pro děti od 3 let pak echinaceové bylinné kapky od Aromaticy, případně pak ecinaceové sirupy, které bývají všeobecně doslazované, a tak to projde i u dětí. Jinak ale můžete dávat i poloviční dávku těch od Imunitu, ale konkrétně naše děti je vzaly na milost až teď (v 8 a 10 letech).

echinacea imunit

zdroj fotky: Heureka

Noni

Díky přírodní bázi noni je vstřebatelnost všech podstatných složek maximální, avšak nehrozí předávkování. Tělo si vezme jen to, co potřebuje, ostatní bezezbytku vyloučí přirozenou cestou. Pokud si budete hledat informace o noni, zjistíte, že najdete pouze chválu. Tedy je tu jedna maličkost, která by vás mohla odradit od pití – chuť. Chuť noni není zrovna nejlepší. Já sama jsem se první tři dny celkem šklebila, ale pak si zvyknete.

Teď ta pozitiva

  1. výrazný posilující prostředek organismu při všech virových onemocněních
  2. pozitivně působí na hormonální rovnováhu v těle
  3. blahodárný účinek na psychiku
  4. posiluje kosti, kůži a nehty
  5. zvyšuje psychickou a fyzickou odolnost
  6. má uklidňující účinek na zažívání
  7. obsahuje více jak 140 druhů vitamínů, stopových látek, enzymů, alkaloidů, rostlinných olejů, kyselin a antioxidantů!

Pila jsem každé ráno nalačno jednoho malého panáka 🙂

Pokud se do užívání noni pustíte, počítejte s tím, že se zvýší hladina vitaminu C, takže u žen může na začátku užívání oddálit menstruaci.

Vhodné pro děti od 3 let.

noni-pouziti-zdravi

Čistá rakytníková šťáva

Dříve nám rostl rakytník na zahradě a pojídali jsme ho. Vyzkoušeli jsme několik druhů, jako například s kombinací s brusinkami (ta je ale příliš kyselá a dětem nechutnala), až jsme došli k závěru, že nejlepší a nejchutnější je právě čistá rakytníková šťáva – 90% šťáva z rakytníku a 10% fruktóza. Dětem jsem dávala téměř každé ráno (občas člověk zapomene) na lžíci nebo do odměrky od sirupů (takové ty natahovací stříkačky).

Pozitivní účinky

  1. zvyšují imunitu a odolnost organismu
  2. působí proti únavě, jsou přirozeným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a flavonoidů
  3. mimo jin obsahují velmi vysoké množství železa
  4. vynikající je rakytníková šťáva pro očistu organismu od toxických zplodin, rozpouští hleny, zlepšuje stav kloubů při revmatismu a vykazuje i protinádorové účinky
  5. patří mezi nejbohatší zdroje vitamínu C, je velmi vhodná při rekonvalescenci

Můžete ji konzumovat jen čistou po lžících nebo přidat do čaje, tvarohu, jogurtu či při pečení.

rakytnikova-stava-vitaminy

Kysané zelí

Tady asi ani netřeba představovat. Kysané zelí zná dle mého každý. Pokud jste si všimli té veliké prázdné sklenice, která stojí v pozadí, tak to byla první dávka domácího kysaného zelí od mého pana P. Připravil ho doma klasicky v kamenném hrnci a chuťově ho zatím žádné kupované zelí nepřekonalo.

Můj táta vždy říkal, že v zimě se má jíst kysané zelí. Není třeba kupovat kupu rajčat a okurků bez chuti, ale využít místní suroviny, které jsou tak přínosné pro náš organismus. Takže já si jej dávám tak 2krát – 3krát týdně k obědu nebo večeři.

Pozitivní účinky

  1. je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor
  2. podporuje tvorbu krve a hormonů
  3. umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu
  4. pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek
  5. má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla

kysane-zeli-ucinky

Pěstování klíčků

Ano ano, i já jsem propadla klíčení. Nejznámější je klíčení munga a řeřichy.

Semínka řeřichy nasypete na namočenou vatu v misce, budete hlídat vlhčení a po pár dnech můžete přidávat do pomazánky, polévky nebo jen tak posypat chleba s máslem.

Mungo a zelená čočka

Přes noc jsem namočila do vody. Použila jsem zavařovací sklenice a otvor zadělala dírkovanou síťkou a gumičkou. Druhý den jsem vodu přecedila a nechala semínka na okně – ale tak, aby nebyly přímo na světle. Každý den jsem semínka jednou až dvakrát propláchla čistou vodou (v létě je dobré proplachovat častěji).

Zhruba po 5-6 dnech máte klíčky krásně naklíčené a můžete se pustit do jejich konzumace. Doporučuje se zhruba 1 hrst na den. Nic se nemá přehánět že? 🙂

Pokud se dáte do klíčení, věnujte pozornost výběru semínek a luštěnin. Volte bio kvalitu.

Pozitivní účinky

  1. přinášejí osvěžení a pestrost do vašeho jídelníčku
  2. klíčky jsou stravou bez jakéhokoliv úbytku vitamínů
  3. poskytují vitamíny řady B, vitamín C a podle druhu i další, dále esenciální aminokyseliny, podporující metabolismus a imunitu, velké množství minerálů a stopových prvků – například vápník, hořčík a fosfor, železo
  4. větší výhonky navíc obsahují i množství prospěšného chlorofylu, který má detoxikační a regenerační účinky
  5. veliké využití, téměř vždy k dispozici

Můžeme přidat do salátů, posypat pomazánky nebo pečivo “s něčím”, ozdobit polévky, zeleninová jídla a tak dále.

Tip: mým dětem chutnají nejvíce klíčky munga, protože jsou sladké a připomínají chuťově zelený hrášek.

klicky-vitaminy

Goji – kustovnice čínská

Goji jsem si velmi oblíbila. Přidávám ho nejčastěji ráno do kaší nebo müsli. Pokud se hodí, tak také do dezertů nebo do smoothie.

Pozitivní účinky:

  1. plody kustovnice čínské jsou vydatným zdrojem vitaminu C – obsahují až 500 krát více vitaminu C než pomeranče
  2. obsahují 19 aminokyselin, z toho 8 esenciálních a až 15% objemu plodů Goji Berry tvoří bílkoviny
  3. dále obsahují obrovské množství minerálních látek a stopových prvků
  4. plody kustovnice jsou účinným prostředkem pro boj s bakteriemi, plísněmi a mají protizánětlivý účinek
  5. v oblasti, kde se kustovnice čínská pěstuje, již několik staletí zaznamenali vědci nejvyšší průměrný věk
  6. pomáhá snižovat tlak, zlepšuje tvorbu krve, jsou využívány při léčbě lupenky a jiných kožních chorob

Pokud máte děti mladší 18 měsíců, bobule Goji jim nedávejte. Dětem do deseti let stačí asi jedna hrstka bobulí denně. To je potřebné množství, díky kterému budou mít děti dostatek potřebných vitaminů a minerálních látek. Děti starší deseti let mohou užívat stejnou dávku, jako dospělí, tedy cca 30 bobulí. Takové množství odpovídá asi dvěma hrstem Goji Berry.

goji-kustovnice-cinska

Arónie – Jeřáb černý

Už jsem se o ní párkrát zmiňovala. Rostou nám vedle ohrady dva stromky a letos ji zařazuji jako šťávu i do boje proti nachlazení a nemocem. Musím tedy přiznat, že chuť je skutečně trpčí a ne každému zachutná. Ale já šťávu momentálně piji každé ráno druhý týden a už jsem si zvykla. Dokonce se dá říct, že mi chutná 🙂

Šťávu kupujte rozhodně 100%. Cenově tedy vychází krapet dráž, ale investice do zdraví se přeci vyplatí (sklenice na fotce stojí zhruba 170 Kč).

Arónie je známá díky vysokému obsahu antioxidantů, antokyaninů, bioflavonoidů, vitamínů P, C, B, A, množství minerálů a dalších biologicky důležitých aktivních látek.

Pozitivní účinky arónie

  1.  příznivě ovlivňuje cévní systém a srdce
  2.  posiluje imunitní systém
  3.  reguluje krevní tlak
  4. odstraňuje z těla těžké kovy
  5. zlepšuje paměť
  6. zmírňuje migrény
  7. pomáhá i při léčbě rakoviny
  8. chrání střeva a celé trávící ústrojí… a mnoho dalšího

My jeřáb trháme vždy až později na podzim, kdy jsou plody dokonale zralé. Připravila jsem například sirup z arónie nebo ji přidala ke hruškám do kompotu . Šťávu seženete ve zdravé výživě nebo na internetu.

IMG_9018 aronie_uzivani cerny_jerab_pouziti

 

Yin – yang starojaponský rostlinný olej

Toto je můj poslední tip, který ovšem beru jako objev této zimy. Absolutně čistý přírodní destilát bez chemických přísad, bez alkoholu, bez tuku a oleje, bez chlorofylu a barviv. Lze jej používat  zevně, vnitřně nebo inhalovat.

Na rýmu celkem trpím, ale tedy letos jsem nepotřebovala žádné kapky a podobně. Stačí kápnout na prst, natřít pod nosem a ihned se vám krásně uvolní nos. Dětem stačí lehce kápnout na kapesník. Také je možné nakapat na mokrý ručník a dát zvlhčovat do pokoje nebo využít aroma lampu. Skvělé také na relaxační masáž nebo při bolestech hlavy.

 

Budu ráda, pokud vám moje tipy pomohou a všem nám přeji spoustu zdraví, protože to je základ všeho.

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...