Blog

Bylinky v kuchyni

 

Bylinky

Pro mě kouzelné slovo, ingredience, která jídlu přidá nový rozměr. Vůně, které je těžké odolat. Používají se od pradávna a v mé kuchyni nesmí chybět. Miluji hlavně ty čerstvé, když si je můžu jít natrhat na záhon těsně před tím, než je použiji.

Pažitka

Myslím, že snad jedna z nejpoužívanějších bylinek u nás. Na zahrádce ji má téměř každý. Já osobně pažitku používám nejčastěji k dochucení polévek, a to hlavně vývarů. Čerstvě nasekaná jim dodá tu správnou chuť. Dále ji můžete využít na posypání přílohy (brambory, kuskus, bulgur..) nebo do různých dresinků – stačí bílý jogurt, nasekaná pažitka, špetka soli a 1 stroužek česneku a máte během minutky hotový dresing, který má mnohostranné využití.

Znáte známé “chleba s něčím”? Stačí namazat pečivo třeba lučinou, posypat pažitkou a opět máte mnohem chutnější svačinku či večeři.

Během zimy je možné ji koupit v květináči a mít ji na okně.

pazitka

Petrželová nať

Stejně jako pažitka se hodí k dochucení polévek. Je aromatická, stačí ji trochu. Často ji používám i na dozdobení pokrmů – jíme přeci pomocí očí :-). Hodí se také na dochucení dresinků nebo do veškerých nádivek.

Skvělá je i na pesto – recept 

Libeček

Používám nejčastěji při vaření vývarů. Je hodně výrazný, stačí jen jedna snítka. Dále jsem z něj letos připravila pesto, které přidávám do polévek nebo je skvělé, když jej namažete na rozpečené pečivo a přidáte čerstvý sýr/lučinu/mozzarellu.

Dále jej využijete při dochucení jehněčího a králičího masa nebo také zvěřiny. Vyzkoušet jej můžete stejně tak při přípravě ryb.

Recept na pesto zde

libecek

Kopr

Uznávám, že někteří mají na kopr nepříjemné vzpomínky díky nevalně chutnající koprové omáčce ze školních lavic. Ale doma si ji jistě zvládnete připravit mnohem chutněji. Navíc, dovedete si představit zavařování hlavně okurků bez kopru? Já tedy ne 🙂

Další skvělá kombinace, kterou Vám mohu jedině doporučit, tak je kopr s lososem.

Tymián

Já tymián miluji. Za poslední dva roky jsem mu přišla neuvěřitelně na chuť. Kdyby to šlo, dala bych ho nejspíš všude. Nejčastěji jej používám při přípravě masa, a to hlavně telecího, kuřecího, krůtího nebo jehněčího. Hodí se také ale i k vepřovému. Využijete jej také k přípravě marinád, nádivek, dresinků nebo pečené zeleniny.

tymian

Rozmarýn

Stejně jako tymián se hodí k pečené zelenině. Nejvíce ho mám ráda, když peču dýni hokaido s bramborami, stačí přidat už jen česnek a sůl a máte hotové skvělé jídlo. Tyká si také se zvěřinou, rybami a celkově nic nezkazíte, pokud jej použijete k jakémukoliv masu.

rozmaryn

Bazalka

Jedna z bylinek, která v posledních letech nabírá na popularitě a není se čemu divit. Není snad nikdo, kdo by neochutnal rajčata s mozzarellou, bazalkou a olivovým olejem neboli caprese. Je to bylinka, která má své uplatnění hlavně v italské kuchyni. Její vůni si nespletete s žádnou jinou. Pokud budete připravovat těstoviny, domácí pizzu, nakládat maso nebo si budete chtít přidat nějakou bylinku do lehkého salátu, pak určitě sáhněte po bazalce.

Připravit si můžete také pesto 

bazalka

Oregano

Někteří jej znáte spíše jako dobromysl obecný. Stejně tak jako bazalka se hodí do italské kuchyně. Nejraději ho mám do domácí omáčky na špagety – s rajčaty, česnekem a špetkou soli. Dále využijete k přípravě pesta, na pizzu nebo do rajské polévky.

oregano

Šalvěj

Šalvěj letos zkouším pěstovat na zahrádce poprvé. Většina z nás si ji zařadí jen jako léčivku, ale zjistila jsem, že se skvěle hodí k telecímu nebo vepřovému masu. Uplatníte ji také při přípravě nádivky.

Koriandr

Další z bylinek, které jsem letos zasela přímo doma poprvé. Známý je převážně z orientální kuchyně, ale nemusíte mít strach, pokud jej použijete opatrně.

Máta

Máta má pro mě místo hlavně ve “sladké kuchyni”. Můžete s ní dozdobit dezerty, ale nebojte se ji přidat i přímo do pokrmů. Letos jsem ji vyzkoušela do rebarborového džemu a bylo to výtečné. Skvěle se hodí také k přípravě nápojů – pro děti samo sebou nealkoholických.

mata

Meduňka

Meduňka je stejně jako máta vhodná k přípravě nápojů – hlavně v létě na osvěžení. Stačí voda, několik lístků meduňky, ze dva plátky citronu a máte hotovo. Můžete ji také přidat do ovocných salátů, zmrzliny nebo některých dezertů.

Zkuste například využít při přípravě jahodové limonády.

medunka

Stévie

Taktéž spíše ke sladkým jídlům – využití jako přírodní sladidlo. Můžete lístky stévie použít k oslazení nápojů jak studených, tak i teplých. Stejně tak použijte na ozvláštnění dezertů nebo zmrzliny.

Řeřicha

Říkám ji nonstop bylinka, jelikož si můžete semínka zasít doma kdykoliv Vás napadne. Stačí miska, buničitá vata a voda.

Dávám do pomazánek, polévky, nebo připravuji máslo.

Medvědí česnek

Jeho sezona je sice značně omezená, o to víc si jej užíváme. V poslední době nabírá na popularitě a není se čemu divit. Použití tam, kde by jste použili klasický česnek, na pizzu, do těstovin, pomazánek k masu.

Nebo zkuste vynikající pesto.

 

Určitě bych si vzpomněla na další bylinky, ale tento výčet zahrnuje ty, které nejčastěji používám při vaření.

Na závěr ještě jeden tip – naprosto vynikající věc jsou bylinková másla. Využijete na klasické mazání, při grilování, do risotta, těstovin i omáček. Jeho využití je skutečně všestranné. A jak si jej připravit?

Bylinkové máslo

Máslo necháme změknout, nakrájíme na kousky, vložíme do hmoždíře (misky). Nakrájíme nadrobno libovolnou bylinku (bylinky) a přidáme k máslu. Lehce osolíme.

Rozmačkáme doměkka a dáme do formiček nebo zabalíme do potravinové folie do válečku.

Vložíme do lednice alespoň na 6 hodin.

A kdy zasadit bylinky?

Vzhledem k teplým zimám mi některé bylinky na zahradě přezimují. Třeba taková máta je téměř plevel a musím ji během roku několikrát “krotit”, abych ji neměla všude. Pokud ovšem s bylinkami teprve začínáte, vězte, že ideální je bylinky zasadit až tehdy, jak se počasí ustálí, tedy konec března/začátek dubna nejdříve. Máte dvě možnosti. Buď si koupíte v zahradnictví sazeničky (nebo si je vypěstujete sami doma) nebo budete do hlíny dávat semínka. Šance je rozhodně větší, pokud použijete sazeničky.

Pokud nemáte k dispozici záhon, tak zvolte možnost květináčů na parapetu či balkoně. Ideální bude umístit bylinky na jižní stranu (okna situovaná na jih). Hlídejte, aby měly dostatečnou zálivku. Co se týče substrátu,  dobrá je kombinace obyčejného zahradnického substrátu s trochou rašeliny. Jako základ by v květináči mělo být trochu tvrdšího podkladu, aby neuhnívaly kořínky rostlin (třeba malé kamínky).

 

 

 

Kategorie

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
-->