Aperitivo Moment 2017 – malé jídlo do bistra
Představte si, že jste otevřeli svoje vlastní bistro. Potřebujete vymyslet malé jídlo k drinku, na které k vám budou chodit po práci hosté z celého okolí.
Tak takové zadání je sen!
Letos jsem se chtěla stejně jako loni pokusit vymyslet soutěžní recept pro Aperitivo Moment. Každopádně souhra všemožných událostí byla proti, a tak už to vypadalo, že mám smůlu. První nápad se objevil už dříve a já nechtěla základ kopírovat a rozhodla se, že vymyslím něco jiného, ale bohužel zbýval 1 den, který jsme nakonec strávili nákupem obleku pro Petra i taťku na svatbu (a jako oba dva budou neskuteční fešáci!) a s rodinou při grilování.
Celkem jsem z toho byla smutná, takže když jsem dnes ráno zjistila, že je uzávěrka prodloužena do úterý, honem jsem začala spřádat plány. Petr ochotně (jako vážně ochotně :-)) sedl do auta a sjel do obchodu pro Cinzano 🙂 a já se dala do přípravy. Díky tomu vám mohu přinést i já “recept do svého bistra”.
Bistro na vesnici
Všichni ví, že žiji na vesnici, a že zastávám určité postoje a fandím sezónním a lokálním surovinám. Těžko byste tedy u nás v bistru našli krevety, mexickou kuchyni a podobně 🙂 Koncept by byl jasný. Co nejvíce domácích surovin a zbytek od farmářů a zahradníků z okolí.
Salát z mladých listů řepy, špenátu a ředkviček, s cherry rajčátky, ovčím sýrem, tymiánem a rozmarýnovou plackou
Ingredience na salát:
mladé listy červené řepy
listy baby špenátu
mladé listy ředkviček
čerstvě mletá sůl
čerstvě mletý pepř (4 barev)
olivový olej
Listy důkladně umyjeme a promícháme. Lehce osolíme a opepříme, zakápneme olivovým olejem a dáme do skleniček.
Ingredience na špíz:
cherry rajčátka
ovčí sýr
tymián
olivový olej
čerstvě mletá sůl
česnek
Na špíz (špejli) napíchneme umyté cherry rajče – kostku ovčího sýru – česnek a lehce osolíme. Na rozehřátou grilovací pánev dáme kapku olivového oleje, položíme špízy, přidáme tymián a opečeme ze všech stran.
Ingredience na rozmarýnovou placku:
150 g hladké mouky
3 lžíce bílého jogurtu
1/4 kávové lžičky soli
1/2 kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
2 snítky rozmarýnu (lístky natrháme)
Smícháme všechny ingredience a dáme na 30 min odpočinout. Na poprášeném vále vytvarujeme placky a opékáme na suché pánvi.
Ingredience vyjdou na 6 placek.
Salát dáme do skleniček, na ně položíme špízy a bokem přidáme placky.
Cinzano s domácí zázvorovou limonádou a limetkou
Ingredience na domácí zázvorovou limonádu:
5 cm zázvoru
6 polévkových lžic medu
500 ml vody
Perlivá voda
Zázvor si oškrábeme a nastrouháme na struhadle. Dáme do hrnce, přidáme med, zalijeme vodou a dáme vařit. Jakmile projde varem, stáhneme z plotny a necháme 30 minut stát. Pak přecedíme přes jemné sítko do nádoby, která jde uzavřít a dáme do lednice.
Při podávání dáme na dno sklenice zázvorový sirup a zalijeme perlivou vodou. Jako bonus můžeme přidat vymačkanou citronovou/limetkovou šťávu (v drinku bude :-)).
Připravte si drink:
1 díl Cinzana Extra dry smícháme se 3 díly zázvorové limonády a čerstvě vymačkané šťávy z 1 limetky. Přidáme led a lístky meduňky citra.
A pozor! Je fakt moc dobrý :-)) Na jaro a léto značka ideál, však to znáte 🙂
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).