Blog

Alnatura – šetrná pro nás i zemi

ALNATURA patřila mezi první BIO značky potravin, po kterých jsem před několika lety v obchodě sáhla. Za mě tedy jednoznačně patří mezi průkopníky zdravějšího stravování nejen u nás v České republice, ale celkově v Evropě. Postupně se přidávaly další a další, což je jedině dobře. Zdravá konkurence je prospěšná pro nás všechny. A i díky ní se rozrůstá nabídka kvalitních potravin, které si můžeme při nakupování dopřát.

Konkrétně německá Alnatura je stálicí na trhu už od roku 1984. Za tu dobu se neustále rozrůstá a aktuálně za sebou má okolo 1400 různých produktů! Jejich vize ve volném překladu znamená „smysluplná pro lidi a Zemi“. Všechny zemědělské složky jejich potravin tedy pocházejí z ekologického zemědělství*. Na obalech pak najdete označení Bioland, Demeter nebo Naturland.  Jejich firemní směrnice jsou podstatně komplexnější a přísnější než zákonné požadavky pro bio potraviny.

Mezi hlavní principy firmy patří holistické myšlení, prozákaznickost a zodpovědnost. Zákazník pak na svůj stůl dostává kvalitu, prvotřídní chuť a to vše za dostupnou cenu. 

A právě kvalitní a chutné potraviny od Alnatury za dobrou cenu nově nabízí online supermarket Rohlík. Ten má nyní u nás v České republice nejširší nabídku od Alnatury a já dostala šanci  vám ji představit a zároveň doporučit ty produkty, které sama znám a nakupuji.

alnatura

Dětská výživa Alnatura aneb Kvalita pro nejmenší strávníky

Jak už jsem sama několikrát prozradila, i když se snažím co největší část příkrmů vařit, tak občas musím/chci sáhnout po kupovaném příkrmu. Jedná se hlavně o tyto případy:

  • u maso/zeleninových příkrmů → když nestíhám vařit a dochází zásoby i v mrazáku
  • u ovocných přesnídávek → kupuji hlavně ty kombinace ovoce, které zrovna nemají sezónu

Stejně jako rodiče chtějí pro svoje děti to nejlepší, tak i samotná Alnatura bedlivě dohlíží na svoji dětskou řadu výrobků. Všechny přísady jsou 100% organické a kdekoliv je to možné, tak dokonce pochází z biodynamického zemědělství (na produktu pak najdete označení Demeter). Když si domů koupíte skleničku od Alnatury tak věřte, že v ní není žádná přidaná sůl, a že sladkou chuť má na svědomí jen ovoce, žádný cukr a další sladidla.

Široká škála dětské výživy Alnatura se dělí na:

  • ovocné tyčinky a müsli

  • ovocné příkrmy a pyré

  • zeleninové a masové příkrmy

  • dětské kaše

  • dětské sušenky a krekry

  • dětské čaje

Již brzy u mě na blogu najdete článek, který se zaměří čistě jen na Alnatura výrobky pro nejmenší děti. Společně s Rozárkou vše poctivě ochutnáváme a vám pak doporučíme to nejlepší.

alnatura dětské příkrmyalnatura dětská výživaalnatura přesnídávka ovocna-alnatura

Rýže, těstoviny a luštěniny nesmí ve spíži chybět

Protože jsou základem pro spoustu jídel a také vděčná příloha. Já osobně dbám na to, abychom měli doma vždy zásobu basmati a kulatozrnné (pudinkové) rýže, kuskusu, jáhel, červené čočky, fazole a alespoň dva druhy těstovin. Vzhledem k tomu, že doma vařím pravidelně a vyzkoušela jsem různé výrobce, tak si troufám tvrdit, že můžu porovnávat a s naprosto klidným svědomím vám konkrétně tyto druhy doporučit. Zvlášť hnědou basmati rýži a jemnou pudinkovou. Cenově se pohybuje rýže od Alnatury okolo 50-70 Kč za balení (500 g), což je v bio kvalitě dobrá cena.

Tip na recept:

Pudinkovou rýži uvaříme za stálého míchání v mléce a se lžičkou ghee. Trvá to déle, cca 20 minut, aby byla rýže skutečně kašovitá. Pro malé děti (cca okolo roku) nedoslazujeme, stačí ochutit čerstvým ovocem, případně přesnídávkou. Pro dospělé se dá přidat špetka třtinového cukru, která se v kaši doslova rozpustí a dodá sladký nádech. 

Starším dětem (od 3 let) a dospělým můžeme dozdobit také ořechy, hoblinkami čokolády… 

rýže od alnaturyrýže receptmléčná rýže

Müsli, kaše a tyčinky – mlsání s přidanou hodnotou

Když už není čas na pečení a přípravu domácích dezertů, sáhnu ideálně po něčem, co v sobě nemá kupu přidaného cukru a další šílenosti. Tady ty špaldové sušenky s náplní z hořké čokolády jsem vzala pro Petra, který podobné sušenky miluje (je totiž čokoholik). Jenže jsem je rozdělala jako první kvůli focení, pak k dopolední kávě, další den odpolední… no a jaksi se stalo, že měl zatím jen 2. 🙂

alnatura-susenky spaldove-susenky susenka-spaldova susenky

Tady ta banánová tyčinka je značka ideál na cesty/sportovní výlety, kdy potřebujete doplnit energii a nechcete, aby měly děti zapatlané ruce. Hlavní složkou jsou sušené banány a mandle a u nás prošla hodnocením 10 z 10. 🙂

alnatura-tycinka bananova-alnatura

Müsli s obilnými celozrnnými vločkami (73 %) a mléčnou čokoládou (17 %) u nás taky zmizelo nějak podezřele rychle. My si ho dali doma dvakrát k snídani, Petr si nabral do práce a dóza je téměř prázdná. Jirka ho jí s mlékem, zbytek rodiny s jogurtem a obě varianty nemají chybu. Celkově není přeslazené ani “navoněné”, ale zároveň vás dobře zasytí. Suma sumárum další z pravidelných položek na nákupním seznamu.

alnatura-musli musli-alnatura rohlik-jogurt

Pečení s Alnaturou

Mouka, vločky, ořechy, pudink, prášek do pečiva, droždí, vanilkový cukr… základní ingredience téměř pro každé pečení, které se hodí mít doma pěkně v dóze, šuplíku, spíži. I tady má Alnatura co nabídnout.

  • Vločky: ať už si vyberete špaldové, pohankové nebo mix, nešlápnete vedle!
  • Bio bourbon vanilkový: toto je prosím pěkně vanilkový cukr, který si zamilujete na první přivonění a po ochutnání už se těžko budete srovnávat s jiným. Když mi dojde zásoba domácího a použiji třeba do bábovky klasický vanilkový cukr, mám kolikrát pocit, že se v ní ztratí. Tady s tím bourbonem se to ale nestane. Ten má grády!
  • Alnatura kakao: má vysoký podíl kakaového másla. To dá vašim nápojům, dortům a dezertům obzvláště čokoládovou chuť.

alnatura-bio drozdi

Z Alnatura špaldových vloček a jablečného pyré s banánem jsem připravila chutné lívance. Na těch si pošmákla už i Rozárka, a protože recept prošel přísnou výstupní kontrolou (všechny tři děti i manžel :-D), tak se na něj můžete brzy těšit tady na blogu.

recept na lívance ovesne-livance

Co dál od Alnatury ochutnat?

Jestli bych měla zmínit něco, co si kupujeme pravidelně a na čem fakt ujíždím, tak je to jejich semínková směs do salátu. Má jedinou vadu, dělají ji v malém balení. 😀 Potřebovala bych alespoň tak kilovku, aby u nás chvíli vydržela. Směs slunečnicových, dýňových a piniových oříšků, doplněná o pražená sojová semena a kousky kešu, plus mořská sůl. Jako jo, já vím, že bych si všechny tady ty složky mohla koupit ve velkým a částečně to tak i dělám, ale nevím čím to, tady ty od Alnatury jsou někde o level výš.

Co dál? Zapomeňte na popcorn do mikrovlnky. Připravte si kukuřici v bio kvalitě a užijte si legraci při pukání v hrnci/pánvi. Respektive u nás sklízí tato příprava mnohem větší úspěch a kolikrát mi přijde, že je to pro některé záživnější, než následné sledování filmu. A kdo ví, jak dlouho budou kina ještě zavřená, takže zásoba této kukuřice na popcorn se může hodit. 🙂

Ke snídani si pak vychutnejte poctivý jablečný džus, který mi připomíná spíše mošt. Litr za zhruba 50 Kč mi přijde v pořádku, navíc vzhledem k tomu, že je džus skutečně hutný a sladký (jen od jablek), tak si ho ředíme doma vodou – tím pádem vydrží i ke dvěma rodinným snídaním. 🙂

mošt alnatura

Tip na recept:

Listy rukoly (nebo jiný listový salát), sušená rajčata, paprika, černé olivy, červená cibule, špetka soli, čerstvě mletý pepř, pár kapek kvalitního olivového oleje, balsamico, hoblinky parmazánu a jako bonus směs semínek do salátu. 

Další obměna salátu: Listy rukoly (nebo jiný listový salát), nakrájená pečená červená řepa, kozí sýr, špetka soli, čerstvě mletý pepř, balsamico a jako bonus směs semínek do salátu. 

alnatura recenze alnatura-seminka


* Ekologické zemědělství (někdy též biozemědělství a také organické zemědělství pochází z anglického „organic agriculture“)

  • Jde o takový způsob hospodaření, který bere ohled na přirozené koloběhy a závislosti v přírodě.
  • Je založené na zásadách etičtějšího přístupu vůči chovaným zvířatům, ochraně životního prostředí, šetření neobnovitelných zdrojů, ochraně zdraví populace ale i udržení zaměstnanosti v zemědělství na venkově a udržení biodiverzity.
  • Je jedním z prostředků trvale udržitelného rozvoje a od roku 1994 je součástí zemědělské politiky Evropské unie.

zdroj: wikipedie

alnatura kde koupit

Článek vznikl v rámci barterové spolupráce s online supermarketem rohlik.cz.

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
  • Pingback: Soutěž s Rohlíkem o Alnatura dobroty | Recepty Dětem.cz

  • -->