Blog

Chuť léta – Lidl Food Challenge

Recept připravený pro Lidl Food Challenge – blogerská výzva probíhající během června 2015. Tři zadané ingredience – vlastní recept – vlastní prezentace. Chtěla jsem něco, co se bude dát zmrazit v případě, že se chcete osvěžit. Jak je u mě již zvykem, místo klasického cukru jsem použila jiné “sladidlo”, v tomto případě med. Dezert je… Číst dále…

Bylinky v kuchyni

  Bylinky Pro mě kouzelné slovo, ingredience, která jídlu přidá nový rozměr. Vůně, které je těžké odolat. Používají se od pradávna a v mé kuchyni nesmí chybět. Miluji hlavně ty čerstvé, když si je můžu jít natrhat na záhon těsně před tím, než je použiji. Pažitka Myslím, že snad jedna z nejpoužívanějších bylinek u nás…. Číst dále…

Report: Špilberk food festival 2015

Stejně jako loni jsem se vydala na vyhlášený Špilberk food festival. Letos jsme místo páteční varianty zvolili tu sobotní. Organizace byla stejná jako loňský rok, tedy platba pomocí florénů (1F = 25,-). Prostory byly zmenšené, místa k sezení/stání ovšem dostatek. Co se týče doprovodného programu, příliš mě letos nezaujal, stejně tak bych osobně ocenila více… Číst dále…

Report: Špilberk food festival 2014

  6. – 8. 6. 2014 se v nádherném prostředí hradu Špilberk konal již třetí ročník Špilberk food festivalu. Nedalo mi to a vydala jsem se načerpat inspiraci pro moje vaření a pečení, abych Vás mohla dál zásobovat chutnými recepty. Festivalu se účastnily přední (převážně) brněnské restaurace. Jako doprovodný program mě nejvíce zaujalo vaření italského… Číst dále…

Lepek – zavádění, celiakie, obecné info

Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu. Vzhledem k tomu, že se často objevuje nesnášenlivost na lepek – celiakie (chronické onemocnění sliznice tenkého střeva),… Číst dále…

Druhy mouky aneb není mouka jako mouka

Téměř většina z nás žije v představě, že vařit a péct se dá pouze se základními druhy mouky, jako je pšeničná mouka hladká, polohrubá a hrubá . Proto bych Vás v tomto článku ráda přesvědčila o tom, že existuje skutečně větší množství druhů. Pokud se bavíme o mouce, měli bychom vědět, že je to rozmělněná… Číst dále…

Kdy začít s různými druhy surovin?

Od kdy smí dítě mrkev, od kdy dávat jogurt, od kdy může jíst maso, od kdy kuskus….nesčetné množství otázek snad každé mámy. Tento přehled by Vám měl alespoň trochu usnadnit problém s tím, od kdy smí Vaše dítě začít jíst určité druhy surovin. Není to dlouho, co jsem byla ve stejné situaci a snažila jsem… Číst dále…

Kdy a jak začít s příkrmy?

Názory na to, kdy je vhodné začít přikrmovat, se různí. Ovšem většina z nás jistě zaslechla nebo někde vyčetla, že nejvhodnější je u kojených dětí začít po ukončeném 6. měsíci a u nekojených dětí již po ukončeném 4. měsíci. Já s příkrmy u dcery začala právě po ukončeném 4. měsíci (nebyla kojena). Mnoho maminek se… Číst dále…