Blog

Bylinky revue – recepty

Dalo by se říct, že jde o moje první recepty publikované v časopise. Co vám budu povídat, měla jsem z toho ohromnou radost! Navíc Bylinky revue jsou velice sympatický časopis. Jak víte, zakládám si na tom, aby byly moje recepty vhodné pro děti, ale zároveň aby chutnalo i dospělým. Málo kdo z nás má čas… Číst dále…

Dáš si švestku? Aneb sklizeň je tu

Léto pomalu končí. Na stromech dozrávají poslední letošní plody, ale na záhony lze dát třeba ještě špenát, mrkev nebo hrášek a těšit se na takové druhé “malé jaro”. Tohle je to, proč mám v posledních letech tolik ráda vesnici a možnost mít zahradu – většinu roku stačí otevřít branku, projít zahradu a mám většinu ingrediencí… Číst dále…

Kuchyňka pro děti

Dlouho jsem koketovala s myšlenkou udělat dětem venkovní kuchyňku na hraní a podpořit tak jejich vášeň k vaření. Jako malá holka jsem se ségrou vařila z hlíny, listů a trávy na dvorku. Vydržely jsme u toho celé hodiny. Dá se říct, že moji první strávníci byly slepice a jeden kohout. Do skutečné kuchyně jsem se… Číst dále…

Vykrajovátko – srdíčko

Za málo peněz hodně muziky – přesně to splňuje toto vykrajovátko. Pokud chystáte nějakou oslavu nebo chcete jen zpestřit domácí zmrzlinu, krém či pro dospělé kávu, tak zde máte super vychytávku. Charakteristika: – rozměry cca 4,5 cm, šířka výkroje 0,7 cm – materiál: pocínovaný plech Komentář: Já osobně jsem vymyslela recept na domácí sušenky –… Číst dále…

Chuť léta – Lidl Food Challenge

Recept připravený pro Lidl Food Challenge – blogerská výzva probíhající během června 2015. Tři zadané ingredience – vlastní recept – vlastní prezentace. Chtěla jsem něco, co se bude dát zmrazit v případě, že se chcete osvěžit. Jak je u mě již zvykem, místo klasického cukru jsem použila jiné “sladidlo”, v tomto případě med. Dezert je… Číst dále…

Bylinky v kuchyni

  Bylinky Pro mě kouzelné slovo, ingredience, která jídlu přidá nový rozměr. Vůně, které je těžké odolat. Používají se od pradávna a v mé kuchyni nesmí chybět. Miluji hlavně ty čerstvé, když si je můžu jít natrhat na záhon těsně před tím, než je použiji. Pažitka Myslím, že snad jedna z nejpoužívanějších bylinek u nás…. Číst dále…

Report: Špilberk food festival 2015

Stejně jako loni jsem se vydala na vyhlášený Špilberk food festival. Letos jsme místo páteční varianty zvolili tu sobotní. Organizace byla stejná jako loňský rok, tedy platba pomocí florénů (1F = 25,-). Prostory byly zmenšené, místa k sezení/stání ovšem dostatek. Co se týče doprovodného programu, příliš mě letos nezaujal, stejně tak bych osobně ocenila více… Číst dále…

Report: Špilberk food festival 2014

  6. – 8. 6. 2014 se v nádherném prostředí hradu Špilberk konal již třetí ročník Špilberk food festivalu. Nedalo mi to a vydala jsem se načerpat inspiraci pro moje vaření a pečení, abych Vás mohla dál zásobovat chutnými recepty. Festivalu se účastnily přední (převážně) brněnské restaurace. Jako doprovodný program mě nejvíce zaujalo vaření italského… Číst dále…

Lepek – zavádění, celiakie, obecné info

Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu. Vzhledem k tomu, že se často objevuje nesnášenlivost na lepek – celiakie (chronické onemocnění sliznice tenkého střeva),… Číst dále…

Druhy mouky aneb není mouka jako mouka

Téměř většina z nás žije v představě, že vařit a péct se dá pouze se základními druhy mouky, jako je pšeničná mouka hladká, polohrubá a hrubá . Proto bych Vás v tomto článku ráda přesvědčila o tom, že existuje skutečně větší množství druhů. Pokud se bavíme o mouce, měli bychom vědět, že je to rozmělněná… Číst dále…